2012 m. vasario 1 d., trečiadienis

DUONOS PIRŠTELIAI

Ingredientai:
1 pakelis sausų mielių (apie 11g)
300ml šilto vandens
425g miltų
2 a.š. druskos
1 a.š. cukraus pudros arba paprasto cukraus
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 paplaktas kiaušinis patepti
sezamo sėklų, rupios druskos pabarstymui

Gaminimo eiga:
Dubenėlyje sumaišome mieles ir vandenį. Paliekame 15min pastovėti. į virtuvinį kombainą supilame miltus, druską, cukrų ir alyvuogių aliejų. Įjungiame kombainą ir po truputį supilame mielių mišinį. Maišome kol susiformuos tešla. Paminkome ją, suformuojame rutulį, dedame atgal į dubenį, uždengiame maistine pėvele ir paliekame 45min šiltai, kad padvigubėtų.



Iškart pasiruošiame 2 skardas pateptas riebalais. Iškošiojame tešlą arba su mėsmale formuojame pirštelius 20-30cm ilgio. Išdėliokite ant kepimo skardos, patepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite sezamo sėklomis ir druska. Palikite 20min, kad pakiltų.


Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 200°C 15min, kol gražiai pagels. Patiekiame karštus arba šaltus.


2012 m. sausio 16 d., pirmadienis

TRAŠKŪS VIŠTIENOS SPARNELIAI

Ingredientai:
1 kg vištienos sparnelių
2-3 v.š. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 v.š. paukštienos ar kitų mėgiamų prieskonių
alyvuogių aliejus

Gaminimo eiga:
Sumaišyti viename indelyje miltus, kepimo miltelius, prieskonius. Apvolioti gerai sparnelius tame mišinyje ir išdėlioti juos ant grotelių. Paruoštus sparnelius įdėti 2 val. į šaldytuvą.
Kepame 230°C įkaitintoje orkaitėje. Prieš kepimą apšlakstome alyvuogių aliejumi. Ir kepame po 25-30min kiekvienai pusei.

2012 m. sausio 15 d., sekmadienis

KEKSIUKAI SU MĖLYNĖMIS IR NUTELLA

Ingredientai:
400g miltų
200g cukraus
150ml vandens
150g margarino
3 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
Įdaras gali būti toks, kokio tik širdis geidžia. Aš turėjau likutį Nuttelos ir šaldytų mėlynių

Gaminimo eiga:
Ant garų vonelės pašildome vandenį kartu su margarinu. Ir padedame į šalį, kad atvėstų. Kiaušinius išplakame su cukrumi, kol masė pabals ir padvigubės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Dalimis į kiaušinių masę įsijome miltus ir įpilame margarino-vandens mišino. Gerai išmaišome. Turi gautis grietinės tirštumo ar kiek kietesnė tešla.
Pasiruošiame keksiukų formeles. Į jas dedame po vieną šaukštą tešlos, įdaro ir uždengiame dar vienu šaukštu tešlos.
Kepame 180°C 35 min. vėliau sumažiname iki 150 laipsnių ir dar 15 min. Išeiga: 14 keksiukų.

2012 m. sausio 13 d., penktadienis

FARŠO VYNIOTINIS SU KOPŪSTAIS

Ingredientai:
500g maltos mėsos (naudojau 400g kiaulienos, 100g jautienos)
350g kopūsto
1 morka
1 svogūnas
1 kiaušinis
100g manų kruopų
2 v.š. pomidorų padažo
žiupsnis druskos, pipirų ir kt. mėgstamų prieskonių

Gaminimo eiga:
Juostelėm pjaustytą kopūstą, burokine tarka tarkuotą morką ir smulkintą svogūną pakepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus. Kai svogūnas suminkštės įdedame ketčupo, išmaišome ir patroškiname. Tuomet sudedame prieskonius ir troškiname iki kol kopūstai pradės minkštėti.
Užmerkiame manų kruopas ir paliekame, kad  išbrinktų. Į faršą įmušame kiaušinį, sudedame brinkintas manų kruopas ir paprieskoniuojame. Gerai išmaišome.
Mėsos faršą tiesiame ant folijos lakšto ir paskleidžiame ne per nelyg plonu sluoksniu. Ant faršo sudedame patroškintų daržovių mišinį ir paskleidžiame per visą faršo dydį. Tada keliant foliją nuo krašto, atsargiai susukame vyniotinį. Atsargiai perdedame į kepimo indą. Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje ir kepame apie 40min.