2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

KIAULIENOS ŠAŠLYKAS KEPTAS ORKAITĖJE

Ingredientai:
1kg kiaulienos mėsos
1 didelis svogūnas
4 skiltelės česnako
1 v.š. cukraus
1 v.š. druskos
3 v.š. alyvuogių aliejaus (tiktų ir tas, kokio turit)
1 a.š. maltų lauro lapų (arba keli lauro lapai sutrinti tarp pirštų)
½ a.š. grūstų juodųjų pipirų
5-6 v.š. sojos padažo
2-3 v.š. citrinos sulčių

Gaminimo eiga:
Indelyje sumaišome produktus kiaulienos marinatui paruošti: alyvuogių aliejų, sojų padažą, citrinos sultis, prieskonius ir išspaustą česnaką.
Mėsą supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Supjaustome pusžiedžiais svogūną. Sumaišome kiaulieną, svogūnus ir marinatą. Indą apdengiame maistine plėvele ir paliekame kelioms valandoms (geriausiai per naktį) šaldytuve.
Kiaulienos gabalėlius susmeigiame ant vandenyje išmirkytų iešmelių. Kepame įkaitintoje iki 200°C orkaitėje apie 40min.
Patiekiame su mėgstamu garnyru.


2012 m. kovo 9 d., penktadienis

PLIKYTI SŪRIO SAUSAINIAI

Ingredientai:
200ml vandens
100g sviesto
100g miltų
4 kiaušiniai
100g kieto tarkuoto sūrio
½ a.š. druskos
raudonėlio ir čili pipiriukų pagal skonį

Gaminimo eiga:
Į puodą pilame vandenį ir įdedame sviestą. Kaitiname iki užvirimo. Tuomet suberiame miltus ir greitai (nenukeliant nuo ugnies) maišome su mediniu šaukštu. Maišome tol, kol tešla nebelimpa prie puodo sienelių ir sušoka į vieną gniužulą.
 
Nuimame puodą nuo ugnies ir trumpam paliekame, kad tešla atvėstų. Įjungiam orkaitę, kad ji įkaistų iki 200°C. Tuomet su mediniu šaukštu arba mikseriu gerai įmaišome po vieną kiaušinį. Tešla turi gautis blizgi, vientisa ir minkšta. Dabar suberiame prieskonius, druską, sūrį ir išmaišome.
Imame skardą, ją išklojame kepimo popieriumi. Konditeriniu švirkštu arba šaukšteliu išdeliojame tešlą. Kepame įkaitintoje orkaitėje 20-25min.
Tai puikus užkandis vakarėliams, kurį dar galima patobulinti - perpjauti sausainį per pusę ir į vidų įdėti mišrainės ar salotų, taip pat galima į tešlą įpjaustyti rūkyto kumpelio ar vytintos dešros ir pan. Skanaus!

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

PLIKYTŲ SAUSAINIŲ TORTAS

Ingredientai:
0,5 kg plikytų sausainių
200g grietinės
200g grietinėlės
2 v.š. cukraus pudros
2 v.š. tirpinto šokolado (aš naudojau pirktinį šokoladinį glajų)
1 a.š. tirpintos želatinos
½ a.š. citrinos rūgšties

Gaminimo eiga:
Dubenyje sumaišykite grietinę, grietinėlę, cukraus pudrą, citrinos rūgštį - viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu, supilkite želatiną, dar truputį pamaišykite.
Šioje masėje apvoliokite plikytus sausainius ir dėkite vieną sluoksnį į tortams ruošti skirtos išardomos formelės dugną. Ant šio sluoksnio užpilkite šiek tiek kremo ir palaistykite tirpintu šokoladu (pasilikite šokolado ir tortui papuošti). Dėkite kitą plikytų sausainių sluoksnį, tik jų kreme nevoliokite - tiesiog ant jų užpilsite likusį kremą ir palaistykite šokoladu.
Tortą laikykite šaldytuve, kol sustings.

Šaltinis: knyga "Gustavo receptai"


2012 m. vasario 23 d., ketvirtadienis

AŠTRIŲ KREVEČIŲ IEŠMELIAI

Ingredientai:
300g lukštentų krevečių
1 v.š. citrinos sulčių
½ a.š. grūstų juodųjų pipirų
½ a.š. druskos
2 skiltelės česnako
3 v.š. alyvuogių aliejaus
½ a.š. sojos padažo
žiupsnis aitriųjų (čili) pipirų
krapai
mediniai iešmeliai

Gaminimo eiga:
Imame dubenėlį ir jame sumaišome alyvuogių aliejų, citrinos sultis, sojos padažą, suberiame druską ir prieskonius, įspaudžiame česnaką (arba jei neturi to spaustuko, tiesiog smulkiai sukapokit), ir krapų papjaustom. Viską gerai išmaišom.

Dabar imame maišelį ir į ji suberiam krevetes ir jas užpilame marinatu. Tuomet maišelį užrišam ir paminkom, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų. Taip paruoštas krevetes palaikome 1val. šaldytuve.

Iešmelius palaikome kelias minutes vandenyje ir ant jų mauname krevetes. Po to jas trumpai apkepame sausoje keptuvėje.
Likusį marinatą galima patiekti kaip padažą. Puikus užkandis tiek šaltas, tiek karštas.